NB: This press statement was released on 5 October 2013 in Alor Setar.

Setelah diberi penghormatan dan tanggungjawab oleh Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) ekoran keputusan pada 30 September yang lalu untuk melantik saya sebagai Pengerusi Interim DAP Kedah, saya telah membentuk semula Jawatankuasa Interim Negeri Kedah dengan keanggotaan seperti berikut:

Pengerusi Sdr Zairil Khir Johari
Timbalan Pengerusi Sdr Steven Sim Chee Keong
Naib Pengerusi Sdr Syed Araniri
Naib Pengerusi Sdri Lok Saw Mee
Naib Pengerusi Sdr Karuna
Setiausaha Sdr KB Teoh
Penolong Setiausaha Sdr Soon Peng Lim
Bendahari Sdr Por Lee Tee
Setiausaha Organisasi Sdr Teh Seng Teik
Penolong Set. Organisasi Sdr Yong Peng Sin
Setiausaha Publisiti Sdr Dr Lim Sin Keat
Penolong Set. Publisiti Sdr Vincent Chee
Pengarah Pendidikan Politik Sdr Tan Kok Yew
Ahli Jawatankausa Sdr Vincent Wu
Ahli Jawatankuasa Sdr Thomas Su
Ahli Jawatankuasa Sdri Ooi Sow Ching

Jawatankuasa interim ini terdiri daripada campuran pemimpin veteran dan anak muda, serta pemimpin-pemimpin dari luar negeri Kedah termasuk Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim Chee Keong, Ahli Parlimen Ipoh Timur Thomas Su dan Ahli CEC Vincent Wu.

Dengan pemimpin-pemimpin yang berpengalaman serta dinamik, saya yakin pasukan ini akan lagi memperkukuhkan jentera DAP Kedah, khususnya dalam proses pengembangan parti di negeri ini.

Jawatankuasa Interim DAP Kedah dibentuk mengikut ketetapan perlembagaan parti

Terdapat sesetengah pihak yang mempersoalkan kesahihan lantikan Jawatankuasa Interim oleh CEC. Di sini saya ingin menegaskan bahawa fasal kecil (sub-clause) 11 dan 12 di bawah Fasal XIV perlembagaan parti memperuntukkan kuasa penuh kepada CEC untuk membubarkan mana-mana Jawatankuasa Negeri dan melantik Jawatankuasa Interim bagi tempoh enam bulan.

Justeru, peruntukan perlembagaan parti adalah jelas dan kedudukan saya sebagai Pengerusi Jawatankuasa Interim DAP Kedah adalah sah dan tidak boleh dipertikaikan.

Melangkah ke depan, saya berharap agar semua ahli DAP Kedah akan rapatkan barisan dan bersatu menggembleng tenaga untuk menghadapi cabaran yang terdekat, iaitu Pilihan Raya Kecil Sungai Limau pada 4 November nanti.

Zairil Khir Johari, Pengerusi Interim DAP Kedah merangkap Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP dan Ahli Parlimen Bukit Bendera

Advertisements